Sommige mensen zeggen dat je bent geboren als ondernemer. Anderen vinden dit complete onzin. Hoe dan ook: het is een interessante discussie. Een discussie die eigenlijk gaat over de talenten die je hebt. Maar hoe ontdek je die? En maakt dat een ondernemer succesvol? Hoe gebruik je eigenlijk je sterke punten?

Misschien ben je zelf ondernemer en herken je deze vragen. Daarom leek het mij een goed idee om een expert te interviewen: Reindert Westrik, procesbegeleider, gecertificeerde “Gallup” coach en co-orginizer van Startup Weekend Zwolle.

 

Wat vind jij: word je geboren als ondernemer?

“Je wordt geboren met jouw eigen talenten. Je denken, gevoelens en gedragingen, die jou uniek maken. Deze uniekheid heeft altijd economische waarde! Daarnaast is iedereen eigenlijk een verkoper, als is het maar als je een mail stuurt naar je collega om te vragen om iets voor je te doen. Zoals je kunt lezen in het boek ‘to sell is human’, van Daniel Pink.

In hoeverre je ook echt ondernemers – bouwtalenten bezit (zodat je proactief en creatief een idee om kan zetten naar economische waarde) bepaald of je succesvol zal zijn als ondernemer. Met deze ondernemerstalenten wordt je geboren of niet.

Een ander belangrijk element is dat je een ‘groei’ mindset moet hebben. Weten of je een ras ondernemer bent, is vooral een hele zoektocht naar:

  • Wie ben ik?
  • Wat maakt mij uniek?
  • Wat maakt mij succesvol als ondernemer?
 

Om de eerste twee vragen te beantwoorden Wie ben ik? En Wat maakt mij uniek? Maak ik gebruik van de CliftonStrengths van Gallup. De CliftonStrenghts is een heel nauwkeurige persoonlijkheidstest om jouw talenten te ontdekken. Als je weet wat jou uniek selling point is, kun je beter richting geven aan je onderneming. Dit is cruciaal om te weten, omdat je je onderneming bouwt en daarmee succesvol kan zijn als deze een verlengstuk zijn van je talenten. Zo kan je uiteindelijk waarde toevoegen door op je best te zijn.

Om te onderzoeken ‘Wat maakt mij succesvol als ondernemer? maak ik gebruik van de ondernemerstest van Gallup.  ’ Deze test is ontwikkeld om te kijken hoeverre je één van de 10 bouwtalenten  bezit en welk ondernemers style jij toepast. Bekijk hier de uitgebreide omschrijving van de 10 bouwtalenten: http://strengthstoconnect.com/wp-content/uploads/2017/09/BuilderProfileQuickReferenceCardNederlands.pdf)

Alvast een voorproefje van deze test doen? Kijk op .. http://strengthstoconnect.com/wp-content/uploads/2017/09/BuilderProfileSneltestNederlandsVoorbeeld.pdf

 

 

Hoe zet je deze (wetenschap) strengths om in actie?

‘Connect’ je sterke punten aan een purpose, hoger doel en gebruik drempels en angsten om te versnellen in plaats van te vertragen. Ik maak
hiervoor gebruik van de ‘Strengths to Connect’ coaching methode. Deze coaching methode is ontwikkel op basis van de Strengthsfinder © van Gallup en de Courage to Connect © methode van Bolster. Het beste van twee werelden is samen gebracht in één model. Deze methode is zeer geschikt om je zelf te coachen, teams te coachen en professioneel gecoacht te worden.

De methode begeleid het proces van heel scherp te zien, je weet intuïtief zeker (aha moment) welke sterke punten je moet inzetten en wat
er moet gebeuren om te komen tot de juiste beslissingen en acties. ‘Zien’ ontstaat als er een optimale balans is tussen ratio en emotie en je in de status FLOW terecht kom. Degene die het beste ziet, neemt de beste beslissingen. Zien geeft tempo, focus en ziel in ondernemendheid, acties en doelen.

 

Hoe bouw je als ondernemer aan een succesvol team?

Een succesvol team heeft een collectieve ambitie, gezamenlijk doel, de leden hebben een persoonlijke missie en doel die compleet in lijn is met de collectieve ambitie en gezamenlijk doel.

In een succesvol team benutten de teamleden elkaars sterke punten optimaal. Iedereen in het team begrijpt en waardeert elkaars sterke
punten. Ze weten dat een goed teamlid bewust het grootste deel van zijn tijd, zijn sterke punten aan het team levert, want een goed team kan alles, precies omdat elk teamlid niet alles kan.

De teamleden zijn bewust van elkaars talent filters. De wijze waarop de ander naar de wereld kijkt. Laat ik een voorbeeld geven: iemand
die sterk analytisch is, kijkt niet of het glas half vol of half leeg is – maar hoeveel milliliter erin zit.

Een goed team weet intuïtief zeker wat ze moet doen, ze denken als een collectief brein. Ze zijn in staat om in flow een optimaal performance neer te zetten.

Kortom: een succesvol team bouw je door goede procesbegeleiding en gerichte energie met focus op sterke punten.

 

De vraag aan jouw is ga je roeien of vliegen?

Op 25 september 2013  wist het Oracle Team USA de 34e America’s Cup te winnen in waarschijnlijk de grootste sport comeback allertijden in de 162-jarige geschiedenis van de America’s Cup. De ongelooflijke scènes in San Francisco Bay laten zien hoe het Oracle Team USA een 8-1 achterstand omzetten naar winst door acht races op rij te winnen. Klik hier voor het filmpje: https://www.redbull.com/au-en/the-five-greatest-sporting-comebacks. Maar hoe hebben zij dit gedaan? …..

Door optimaal gebruik maken van hun hydrofoils (Strengths) waardoor zij veel meer snelheid konden maken en letterlijk over het water vlogen. Door niet de kortste route te nemen maar door een langere afstand te zeilen, wat ingaat tegen de bestaande wetten van de sport. Ze moesten dus weliswaar een grotere afstand afleggen maar konden de volledige potentie van hun boot benutten.

Deze methaphoor is een mooie gelijkenis met het meest bekende advies, verbeter je zwakke punten in plaats van benut je volledige potentie en focus je op je sterke punten. Dit advies geld ook voor de besturing van jou onderneming. Dus mijn vraag aan jou is ‘Ga je roeien of vliegen?’

 

 

Chat openen