• Geen producten in je winkelmand.

Login

Onderwijs

Speciaal voor onderwijsvernieuwers, studieloopbaanbegeleiders en docenten ondernemerschap.

Waarom zou je eigenlijk het onderwijs transformeren?

ISSUE #1: EEN PROBLEEMGERICHTE HOUDING

We leven in een omgeving waar veranderingen exponentiel en wereldwijd zijn. Een ondernemende houding lijkt cruciaal om in de toekomst goed te functioneren. Helaas is ons onderwijssysteem ontworpen om goede “resources” af te leveren en geen goede ondernemende mensen. Het streven naar zekerheid, eenduidigheid en voorspelbaarheid zorgt voor een industriële, lineaire denkmodus.

Gevolg een lineaire mindset waarbij controle en sturen leidt tot een probleemgerichte houding; er wordt vooral gekeken naar hoe we problemen kunnen oplossen in plaats van dat de er gekeken wordt naar de mogelijkheden en welke transformatie dit vraagt. Anders gezegd het gaat vooral over problemen in plaats van leren en groeien. Hierdoor wordt het ontwikkelpad afgeremd en onstaat een lineare persoonlijke groei.

Ontwrichting

Deze houding in het onderwijs is onacceptabel. Een lineaire mindset werkte goed voor de fabrieken maar niet voor onderwijs. Het leven is niet linear! Studenten zijn niet standaard!  Door deze mindset wordt de ontwrichting in de samenleving steeds groter, en dit heeft grote gevolgen:

 1. Veel studenten in Nederland zijn niet echt gemotiveerd. Daarnaast zijn Nederlandse studenten minder bereid om te werken aan problemen die moeilijk zijn, ze blijven niet geïnteresseerd aan het begin van deze moeilijke taken, ze gaan deze complexe problemen liever uit de weg, nog veel meer dan in andere landen. (OECD, 2013b)
 2. Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten. Jonge werknemers van 25 tot 35 hebben relatief vaak burn-out klachten, namelijk 17%. Dit zijn 240.000 jonge werknemers. Download factsheet
 3. Onder twintigers en dertigers is suïcide met 408 incidenten doodsoorzaak nummer 1, voor kanker (378) en hart- en vaatziekten (146).
 4. Momenteel voldoet slechts 17% van onze Europese bevolking aan de criteria voor een florerend leven: positief, betrokken en zinvol. Download factsheet.

ISSUE #2: Individuen en talenten worden niet gezien

Veel studenten denken dat zij het probleem zijn, het is niet zo dat zij niet kunnen leren maar hoe verwacht wordt dat zij leren. Eén van de reden dat zoveel studenten moeite op school hebben is dat zij niet worden behandeld als de persoon zoals ze zijn als ze zijn. Hun talenten worden niet gezien, erkend en juist begeleid. Hierdoor weten zij niet exact en super concreet waar zij sterk in zijn. Gevolg is dat ze niet het leven kunnen leiden van hun volledig potentie en daardoor het leven niet als volledig ervaren.

Lees het verhaal van Melany en bekijk het verhaal van Jeremy

Mellany

Ik wou graag weten waarom en wanneer ik de dingen doe, zoals ik ze doe. Waarom ik zo ben? De Strengthfindertest was erg leuk om te doen en zette alles een beetje op een rijtje. Het viel allemaal gewoon op zijn plek. Ik begrijp mezelf veel beter. Heb nu goed inzicht in mijn handelen en alles wat ik geleerd heb kan ik makkelijk toepassen in mijn dagelijks leven. En dat geeft veel rust.

 

 

 

Jeremy

Jeremy kreeg op school het advies om te stoppen met zijn opleiding audiovisueel en management omdat hij graag de journalistiek in wou om de echte verhalen uit oorlogsgebieden te vertellen. Dit omdat het werk gevaarlijk is en ook omdat hier moeilijk om werk in te krijgen is. Mede door dit advies is Jeremy de horecaopleiding gaan doen waar hij zijn sterke communicaties skills uiteraard ook goed kan inzetten. De vraag is echter wel ‘Hoe kan je als onderwijsinstelling zo’n advies geven als je de sterke punten thema’s van de student helemaal niet kent?”

Bekijk wat Jeremy hier zelf over te zeggen heeft:

Hoe de situatie ook kan zijn!

Uit onderzoek van Gallup blijkt dat er fundamentele strategieën zijn waarop scholen zich kunnen richten om de emotioneel betrokkenheid van hun studenten sterk te verhogen. Die strategieën bestaan uit het bieden van mogelijkheden voor studenten om te ontdekken wat hun talenten zijn en deze te ontwikkelen. En door docenten die studenten weten te motiveren en inspireren over wat zij kunnen bereiken met hun talenten. Onder de 600.000 studenten die de poll in 2013 namen, hadden diegene die het sterk met de twee onderstaande stellingen waren, een 30x grotere kans om emotioneel betrokken zijn op school dan studenten die het sterk oneens met stellingen waren. De twee stellingen waren:

 

 

 

 

Wij geloven erin dat eenieder waarde kan toevoegen door op zijn best te zijn! Stel je eens voor dat je elke dag activiteiten doet waardoor je je sterk voelt. En stel je eens voor dat jij en je studenten gewaardeerd worden juist om wie je bent. Stel je eens voor wat dit doet met het onderwijsklimaat en stel je eens voor dat dit jouw school is!

Het strengths to connect antwoord!
 • Creëer meer ondernemers en ondernemendheid.
 • Ontdek hoe je waarde kan toevoegen door op je best te zijn.
 • Maak gebruik van praktische tools om studenten bewust te maken van hun toegevoegde waarde.
 • Leer een effectieve en efficiënte methode om studenten exponentieel te laten groeien.
door:
 • te beginnen bij de student / ondernemer. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Wat is mijn unique selling point
 • Focus op sterke punten
 • Sturen zonder aan het stuur van de student te zitten

flowsterkepunten

THE BIG IDEA
 • Een online en ofline programma gefocust op sterke punten
 • met een praktische Toolkit voor procesbegeleiders
 • en een E-learing voor studenten
top
Hello, looking for an strong answer 💪! App me
Powered by