Ontdek in circa 3 min of jij je talenten optimaal inzet, doe de 

beter mediteren

We hebben allemaal wel eens dat magische gevoel meegemaakt geraakt te worden door ‘een hersengolf’. Dat moment van in één keer heel scherp zien, een verschuiving in perspectief, een nieuw contrast of idee. Meestal lijkt dit uit het niets te verschijnen. Tussen de slokjes koffie door, onder de douche of tijdens het autorijden.

Maar is dat wel echt zo?

Hoewel hersengolven vaak figuurlijk bedoeld worden om onze gedachten te beschrijven, kunnen wetenschappers dit gewoon meten.

Het blijkt dat de sleutel tot het hebben van meer van deze ‘aha’-momenten ligt in het begrijpen van de wetenschap achter de hersengolven. Neurowetenschappers bestuderen immers al bijna een eeuw hersengolven.

 

Maar wat zijn hersengolven?

De hersenen hebben miljarden neuronen. Elk afzonderlijk neuron maakt verbinding met (gemiddeld) duizenden andere. De communicatie tussen hen vindt plaats via kleine elektrische stroompjes die langs de neuronen en door enorme netwerken van hersencircuits gaan. Wanneer al deze neuronen worden geactiveerd, produceren ze elektrische pulsen.

Zodra veel neuronen tegelijkertijd op deze manier op elkaar inwerken, is deze activiteit sterk genoeg om zelfs buiten de hersenen te worden gedetecteerd. Door sensoren op de hoofdhuid te plaatsen, kan deze activiteit worden versterkt, geanalyseerd en gevisualiseerd. Dit wordt elektro-encefalografie, of EEG, genoemd. Een chique woord dat eigenlijk gewoon een elektrische hersengrafiek betekent.

Encephalon, de hersenen, is afgeleid van het oude Griekse ‘enképhalos’,
wat “in het hoofd betekent”.

 

Vijf categorieën

De EEG-‘hersengolven’ communiceren de opgedane informatie via hun herhalingssnelheid. Deze hersentrillingen zijn gemakkelijker te detecteren op specifieke delen van de hoofdhuid. De trillingen treden op met meer dan 30 cycli per seconde. De maxima lopen op tot zelfs 100 cycli per seconde! Deze cycli, ook wel frequenties genoemd, worden gemeten als Hz of hertz, vernoemd naar de wetenschapper die het bestaan van elektromagnetische golven ontdekte.

 

Hoewel er andere manieren zijn om hersengolven te analyseren, verdelen de meeste Neurowetenschappers delen deze hersentrillingen in, in de volgende

vijf categorieën; gamma, beta, alpha, theta en delta. Elke categorie komt overeen met een Griekse letter. Ook komen de verschillende hersengolven overeen met de diverse staten van denken of ervaring.

hersengolven - aha moment

AHA-moment beïnvloeden en regisseren

Als coach is het mijn taak om ieders AHA-moment te beïnvloeden, dan wel te regisseren. Ik zie het als mijn uitdaging om dit intuïtief zeker weten, daar waar gevoel en ratio bij elkaar komen, in een perfecte balans te brengen. Vanuit deze bewustwording is het mogelijk om acties te benoemen, die ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden. Het AHA-moment zorgt er namelijk voor dat je de urgentie voelt om hier iets mee te doen. Zodra je weet: “Aha, maar zo werkt dat dus voor mij”. Of: “Aha, nu weet ik wat ik moet doen”, is uitstellen geen optie meer, dan heb je juist zin om dit uit te voeren.

 

Is dit dan de toekomst voor coaching?
Wellicht. Stiekem hoop ik erop. Ik ben namelijk erg benieuwd welke nieuwe (consumenten) devices de komende jaren op de markt komen die het coachingsvak gaan ondersteunen. In mijn ogen bestaan er al vele mooie praktijkvoorbeelden die voor vergelijkbare doelen worden ingezet. Denk maar eens aan de sportcoach die jouw hartslag bij houdt of uithoudingsvermogen meet. Of wat dacht je van de cadansmeter die je trapkracht meet tijdens het fietsen. Er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ons.

De eerste stap naar de toekomst van coaching neem ik met de Muse hoofdband. Deze hoofdband zal ik de komende tijd geregeld inzetten tijdens mijn coachingsessies. Niet om te mediteren, maar om de hersenactiviteit en hartslag die deze wearable meet toe te voegen aan mijn online coaching. Hiermee wil ik monitoren wanneer een inzicht (het zogenoemde AHA-moment) ontstaat voor de coachee. Hoe goed en/of dit accuraat te meten is, of je hiermee de coachee nog meer kan bekrachtigen op deze intuïtieve inzichten en of ik als coach met deze extra monitor nog gerichtere vragen kan stellen om zo efficiënter en effectiever het denkproces te begeleiden. Specifiek voor mijn online coaching ben ik benieuwd of de hoofdband een bijdrage kan leveren aan het monitoren van de gemoedstoestand, om tegelijkertijd de afstand van online coaching te overbruggen en te minimaliseren.

 

Waar Theta en Gamma samenkomen
Al benieuwd hoe dit werkt? De Muse hoofdband is een EEG apparaat van hoogstaande kwaliteit dat hersenactiviteit meet en vertaalt in de vijf bovengenoemde hersengolven. Voor de coaching kijken we vooral naar de Theta en Gamma waves. Theta is de langzame golf en verschijnt meestal vlak voordat we in slaap vallen. Gamma is een extreem snel bewegende golf die verschijnt wanneer de hersenen verbindingen maken tussen ideeën. Het proces wat in Gamma ontstaat heet ‘binding’ en staat bekend als het AHA-moment. Onderzoek toont aan dat vlak voordat we het AHA-moment ervaren, er altijd een piek in de Theta waves te zien is.

 

Eerste resultaten
Een mooi voorbeeld hiervan zie je terug in mijn gesprek me Frances Meester, in deze video laat ik je de eerste resultaten tijdens mijn coachingsessie met haar zien. Je kunt de video bekijken met het wachtwoord Muse2. Skip naar ongeveer 10 minuten en see the results for yourself!

 

De komende periode zal ik verder onderzoeken welke bijdragen het meten van hersengolven en hartslag kunnen bijdrage aan online coaching. Wil je meer informatie over of meewerken aan deze manier van coaching? Geef je dan hier op of neem contact met mij op via whatsapp. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? 

Zullen we een afspraak maken?​

Maak hieronder direct een afspraak met mij, geen verplichtingen, een intake doen we om te kijken of er echt een match is; tussen jouw en mij, maar belangrijker nog tussen mijn aanbod en wat jij nodig hebt. Stuur me gerust een whatsapp bericht als je vragen hebt. 

Tot spreeks, Reindert

Chat openen